AZ ÖNISMERET VAJON MI?

2015.10.19 16:05

 AZ ÖNISMERET VAJON MI?

 

Az önismeret útja, olyan mint egy hihetetlen mennyiségben és minőségben szerteágazó autósztráda, rengetek lehajtóval, visszafordító kanyarral, pihenőhellyel és felhívásokkal, akadályokkal, kerülőkkel, földúttal, dugókkal tarkított fantasztikus, megtapasztalásokkal teli utazás önmagad lelki világába.

A legjobb befektetés amit önmagadnak adhatsz. Ez a földi leszületésed egyik célja, hogy ismerd meg önmagad. Látod még az ógörögök is ismerték a legtutibb, örök érvényű receptet a boldog élethez:

ISMERD MEG ÖNMAGAD!

 

Hogyan fogj hozzá az önismeretnek?

Az önismerettel való foglalkozás általában, (és a legtöbb esetben úgy is van), akkor kezdődik amikor látjuk és tapasztaljuk, hogy az életünk nem olyan, amilyennek lennie kellene! Vagy egy betegség, veszteség, párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati konfliktus (szülő-gyermek), késztet arra, hogy elgondolkodj az életed értelmén, az eddig megélt fájdalmaid, döntésed következményein. Kérdezhetnéd, hogyan fogj hozzá, de sok út létezik, előbb-utóbb rátalálsz arra ami neked a legjobban segít majd. Lesznek tévútjaid, érdekes megtapasztalásaid, megszállottságaid, kényszeres tanfolyamról-tanfolyamra járásaid, és egyéb helyekre való vándorlásaid, hogy keresd a válaszokat, önmagadat, ameddig rá nem jössz, hogy mindent amit kívül kerestél ott van bent, önmagadban, a kérdések, és a válaszok is. De ehhez tapasztalnod kell, bejárni az utat amely végül oda vezet a szíved legbelsőbb terébe és hazaérkezel ÖNMAGADBA.

 

Mindegy hogyan kezdesz neki, a lényeg, hogy ELINDULJ! Ha meghozod a döntést, hogy eleged van a szenvedésből, akkor az Univerzum, a sors, az élet, bárhogy nevezzük is melléd áll, hogy segítse ezt a változást.

A segítség érkezhet egy könyv, egy önismereti tanfolyam, egy videó, film, egy ismerős, baráttal való beszélgetés útján, bármilyen módon, sokszor te magad is meg fogsz lepődni, hogyan nyilvánul meg az életedben a szikronicitás törvénye!

Ha elkezded egyre éhesebb leszel, egyre többet akarsz tudni, tanulni és felismerni. Előbb mindent magadba szívsz, próbálgatod, majd szépen letisztul minden. Néha úgy tűnik még nagyobb káoszba csöppentél mint amiben előtte voltál, de ez látszólagos...mögötte mindig rend van, de te lehet akkor még nem látod, majd visszanézve fogod mondani...AHAM akkor ez azért meg amazért volt....

Fel kell tárnod a tudatalattidat bármilyen módszerrel ami a kezed ügyébe kerül, mert meg kell értened, miért működtetsz olyan viselkedésmintákat, hitrendszereket, hiedelmeket önmagadról és másokról, amikről nem is tudsz, így bevonzod azt amit valójában nem szeretnél.

Egy példa: sorozatba ugyan abba férfi/nő típusba botlasz és mindig az a vége: átvernek, megcsalnak, megbántanak...Amikor eleged lesz ebből, és a barátaidnak való panaszkodásból is amely nem visz előre, sőt még a barátaidat is elveszítheted ezért, akkor elkezdesz kutakodni, olvasni és rájössz, hogy esetleg apu-anyu mintáját követed, ha apud elhagyott akkor olyan pasit/nőt vonzol be az életedbe aki ugyan ezt megcsinálja veled. Ha agresszivitás volt a gyermekkorodban te is olyan párt fogsz bevonzani aki szintén agresszív, vagy pedig te az „azért sem leszek olyan mint anyám vagy apám” dacosságodból és haragodból te magad leszel az...vagy elkezded kényszeresen kerülni az agresszív embereket, mert belül te leszel agresszív az elfojtott haragod miatt (a külvilágban meg azt fogod látni mennyi agresszivitás vesz körül), és ha nem tudod feloldani akkor önmagad ellen fordítod, vagy mások ellen, amiért bűntudatod lesz, és generálsz magadnak egy jó kis autoimmun betegséget (asztma, allergia, autoimmun pajzsmirigy probléma, rák stb.) amivel büntetheted magad, azért mert másokat megbántottál, mert azt hiszed ezt érdemled, mert ilyen a sors, mert már a szüleid és a rokonaid is ezt mondták „az élet szívás” és hasonló hitrendszerekkel táplálkozott a tudatalattid.

Aztán ott vannak a „szegényen de boldogan” vagy a „aki nem dolgozik az ne is egyék” és ehhez hasonló programok, vagy az apu, anyu hitrendszerei „minden férfi és nő ilyen meg olyan” vagy „gyerekem sose nősülj meg...látod belőlem is mi lett” vagy „mi csak egy munkás család vagyunk, nekünk több nem jut, ne is erőlködj...belőled sem lesz több” stb...stb...Gondolom mindenkinek ismerősek a családból hozott minták...Ezek többnyire a tudatalattiba bekúsznak, és formálják az életünket, anélkül, hogy tudnánk róla, és amikor felébredünk akkor ezeket elkezdjük feldolgozni és más minőséget adni az életünknek.

 

TUDATOSSÁ KELL VÁLNOD!

 

18 éves kor felett nincs mentséges az Önismeret elodázásra, és olyan kifogásokat használni, hogy a gyerekkorom ilyen meg olyan volt, mert a szüleim ilyenek meg olyanok voltak, nem volt lehetőségem....

A felnőtté válás és a tudatosodás útja erről is szól...innentől 100%-os felelősséget vállalni mindazért ami az életünkben történik.

Meg kell ismerned a tudatalattidat! Olvass olyan könyveket amelyek segítenek feltárni ezt, önsegítő könyveket amelyek technikákkal segítenek, menj el tanfolyamokra, előadásokra, szakemberekhez akik segítenek abba, hogy feltárd, szembenézz, és felold azt amit ott találsz és negatívan befolyásolja az életedet...

Teljesen mindegy mi az út, ami odavezet. Én is sok módszerrel ismerkedtem meg, sok utat kipróbáltam, de végül a kvantumszinkronizációt részesítettem előnybe, mert számomra az segíti elő, hogy megértsem miért nincs meg ez vagy az az életemben, pedig látszólag én szeretném elérni. Ez a módszer is többek között segít feldolgozni a tudatalatti mintákat, az érzelmek és a saját szándékaink segítségével. Ha a segítségével kiadok egy szándékot, hogy mit szeretnék megélni, és nem jön pozitív érzelem, akkor biztos lehetek benne, hogy nem a környezetem az akadálya ennek hanem én magam, és a tudat alatti mintáim.

A kvantumszinkronizációról bővebben itt, gyakorlati videót is találtok!

https://a-lelek-kertje.webnode.hu/news/kvantumszinkronizacio-bobe-modra/

Az oldalamon is találtok több meditációt amelyek szintén a tudatalattival dolgozik...

 

Csak akkor nem használ, ha nem csináljuk!

A tudatalattiba tárolódik szinte életünk, reakcióink, gondolataink közel 90%-a. GONDOLJ BELE!

Úgy működteted az életed, mintha valaki más tervezné el neked! És ezért lássuk be, nem mindig sikerül jól...

Hányszor mondtál valamit, valakinek amin később elgondolkodtál, agyaltál, hogy miért is mondtad? Honnan jött ez? Miért viselkedtél így, holott mást akartál mondani, és őrlődsz, éjszaka meg értelmetlen párbeszédeket folytatsz, hátha más kimenetele lesz a beszélgetésnek, vitának...

 

EZ A TUDATALATTID BIRODALMA....

 

Oda van letuszkolva, beraktározva minden ami nincs feldolgozva, mostani vagy előző életbeli lenyomatok is, amik el vannak nyomva de megnyilvánulnak mert megmutatja az életünk alakulása mennyire vagyunk tudatosak rá.

Példa: van egy nő, látszólag rendben van önmagával, mégis olyan férfiakat vonz magához akik foglaltak...miért? Figyeld, hogy működik a tudatalatti: a nő fél, ha facér az illető akkor már lehet belőle kapcsolat, így megint sérülhet, megbánthatják, szenvedhet, és elhagyhatják. De ameddig egy foglalt férfival van viszonya, addig nem kell felvállalni egy párkapcsolattal járó nehézségeket, mert kevés esélyét látja annak hogy a férfi otthagyná a családját...így ha mégis megtörténik, akkor jön a nehéz próbatétel, mert akkor kiderülhet, hogy valójában a nő ezzel nem is tudna megbirkózni...Ez a felszínen olyan szépen el van rejtve, mégis a nő nem tudja, nem érti miért csak ilyen pasikat vonz be...Addig van látszólagos biztonságban ameddig a férfi is a családnál marad...ha pedig ne adj Isten megkapná nem tudna mit kezdjen vele, és a pasi pedig megbánja sokszor, hogy feláldozott mindent. Ez csak egy példa arra, hogy valaki értse, hogy a viselkedése mögött milyen tudat alatti félelmek, indítékok működnek, és itt a nő önbecsüléséről  is képet kaphatunk (aki azt gondolja neki csak a másod hegedűs szerep jut, és bünteti önmagát azzal, hogy elhiszi a pasi minden olyan meséjét mely szerint az asszonnyal nincs már semmi, és folytatja az önpusztító viszonyt, szenvedve, féltékenykedve...vádaskodva és követelőzve).

Dolgozz a tudatalattiddal!

Ez az első lépés az önismeret útján, figyeld magad, végezz gyakorlatokat amely által megtudhatod, hogy élsz, gondolkodsz valójában.

Figyeld meg egy napig, vagy egy óráig magad, és írd le mi minden fut át rajtad keresztül! Mit gondolsz, mi a véleményed magadról, hogyan reagálsz a körülötted lévő emberekre? A családodra? A szüleidre?

Nézd meg, hogyan fogalmazol, hányszor használod a NEM-et, hányszor mondod el mi az amit nem szeretnél megtapasztalni ahelyett, hogy arra összpontosítanál amire vágysz napi szinten?

Figyel az érzéseidet amikor kimondod „SZERETEM ÉS ELFOGADOM ÖNMAGAM”

Mit érzel? Örömöt? Jókedvet? Szomorúságot, szorongást? Mikor, ki mondta meg neked, hogy ez nem lehetséges? Hogy ez önzőség? Hogy nem érdemled meg? Ki hitette el, hogy nem vagy szerethető, mert ilyen meg olyan vagy? Kinek voltál tükör, az önmagáról alkotott hamis világában? Ki mondta neked, hogy rossz vagy? Hogy nincs semmi szerethető benned? Stb....

Figyeld meg hányszor panaszkodsz, és hányszor használod az „igen, de.....” ha valaki szeretne segíteni és megoldást, lehetőséget kínálni a problémáidra, a panaszkodásodra. Ilyenkor tudd, hogy játszmázol...nem tudatosan persze, ezek a te „szegény én” játszmáid, a „mártír” programjaid amiket nem tudatosan futtatsz....tanultad, láttad, magadévá tetted mert azt láttad, figyelmet, energiát kapsz.

A cél, önmagad megismerésén túl a tudatosság és a tudatosodás...ez óhatatlan következménye a változásnak, ezzel nyakon tudod csípni a dolgaidat mielőtt nagyobb galibát vonzanál be az életedbe. Minden időben érkezik hozzád ha ezt az utat választod, és minden téged szolgál majd, még ha látszólag „rossz élmények” is.

 

Milyen lépéseket tehetsz a TUDATOSSÁGODÉRT?

  1. Tudat alattid feltárása

  2. A hozott mintáid feloldása, elengedése

  3. Ismerd meg önmagad

  4. Figyelj a gondolataidra, szándékaidra, megfogalmazásaidra

  5. Nyiss új megtapasztalások felé

  6. Értsd meg a saját motivációidat

  7. Ismerd meg a játszmáidat, működésedet, az önvédő mechanizmusaidat (tanulmányozd a pszichológiát)

  8. Figyeld az életedbe felbukkanó személyeket milyen tükröt (tükör törvénye) tartanak eléd, mire akarnak tanítani

  9. Vedd észre a jeleket, eseményeket amelyek „véletlenül” megjelennek az életedben amikor elkezdesz önmagad felé fordulni (ez a szinkronicitás törvénye)

  10. Juss el oda, hogy feloldva, lepakolva a lelki batyuidat, elkezd szeretni, elfogadni és becsülni önmagad, ez tükröződik majd a világodba mert „ahogy bent úgy kint”  Ajánlott könyvek: Dr. Joseph Murphy : A tudatalattid csodálatos birodalma, Eric Berne: Emberi játszmák, Fritz Riemann: A szorongás fajtái, Dan Millman: A békés harcos újta, Lelkünk útjai I-III, Balogh  Béla: A tudatalattid 10 parancsolata, Mérgező szülők, A lélek útja, Az élet legkönnyebb útja (Mabel Katz), Ho'oponopono, Byron Katie, Luise L. Hay, Spirituális  takarító ;) stb...stb...

 

ISMERD MEG ÖNMAGAD!

 

EZ A BOLDOGSÁGOD ÉS LELKI SZABADSÁGOD ÚTJA!