HA NINCS ÖNSZERETET SEMMI SINCS!

2016.03.04 15:43

Régóta készülök egy szösszenetet írni az Önszeretetről, mert az utóbbi időben főleg ez a téma jön szembe velem. És hogy ha már a valóságomba bekerült, így gondoltam én is megnézem hogy áll a saját szerethetőségem hite? Mondanom sem kell, hogy az enyém sem volt toppon, annak ellenére, hogy azt hittem. De a tanulási folyamatok, a velem szembejövő leckék megmutatták, hogy kislány, messze van még a vége az önszeretet témakörében. Végül is ezért vagyunk itt, a Föld nevű bolygón, hogy a szeretetről, az önelfogadásról, önszeretetről (amiből a mások elfogadása és szeretete lesz a mellékhatása) tanuljunk. Az Önszeretet az elsődleges életfeladatunk, ezt nemrégen hallottam, és valóban! 

Sokunknak téves elképzelései vannak az önszeretetről! Azt gondoljuk, hogy aki szereti önmagát az csak önző lehet és egoista.

Pedig ez tévhit!

Igaz, hogy amikor megszületünk az önszeretettel és önelfogadással nem kell foglalkoznunk, ez a téma később kerül elő ahogy rápakolódnak a szülői és a környezet, óvoda, iskola, barátok, szerelmek elvárásai, a büntetés-jutalmazás témaköre is előkerül.  A környezetünk szerint ha jó vagy= szerethető vagy, ha nem viselkedsz jól= nem vagy szerethető. Ezen elvek, és hibás hitrendszerek mentén építed fel a valóságodat, ennek mentén működsz. Hiszen jó ember akarsz lenni, úgyhogy önzetlennek, kedvesnek, barátságosnak kell lenned, ha azt akarod, hogy szeressenek, ezáltal szerethetőnek hidd magad. Pedig ezzel csak áldozat leszel, és mártír. Ez nem önszeretet.

És ha nincs önszeretet semmi sincs!

Mert így mást sem fogsz tudni szeretni. És mivel a hasonló hasonlót vonz, találni fogsz egy másik embert aki a párod lesz, aki szintén nem szereti önmagát mert  az ilyen lelkek megtalálják egymást, egymásból próbálnak meríteni erőt, játszmázni fognak, egymással harcolni, energiát lopni, és így lesz a kapcsolati függőség. Mert hiába fogják a másiknak a szeretetüket bizonyítani egyik sem fogja elhinni…mert hiányzik a saját szerethetőségük hite.

Mi az önszeretet?

Az önszeretet az amikor nem eszel szemét kajákat amivel mérgezed a szervezeted, a testedet, hogy nem mérgezed magad káros, negatív gondolatokkal, nem folytatsz önpusztító életmódot, sem testileg, sem szellemileg. Önszeretet az amikor nem maradsz egy romboló kapcsolatban, hanem tudod, hogy mást érdemelsz, és ezért továbblépsz. Hogy nem mondasz mindig igent arra amit nem akarsz megcsinálni, csupán csak azért hogy megfelelj az elvárásoknak, és ezzel elfogadásért lobbizol. Hogy nem maradsz olyan munkahelyen ahol kizsákmányolnak, kizsigerelnek és úgy bánnak veled mint a kutyával. Hogy nem hagyod, hogy a „barátaid” kihasználjanak. Nem hagyod, hogy a szüleid mindenféle módon ugráltassanak, felnőttkorodban is fenyegetőzve a szeretetmegvonással. Számtalan példát tudnék felsorolni mi lehet az önszeretet és mi nem az. Te is tudnál.

Ha azt hiszed, hogy szereted magad akkor szeretnélek próbára tenni! Bevállalod? :) 

Csukd be a szemed, keress magadon két tetszőleges pontot, és add ki a szándékot:

ÖNSZERETET

Nézd meg milyen érzés számodra? Ha pozitív az érzelem akkor az szuper, ha nem akkor érdemes dolgozni vele. Ha az önszeretet szándék rendben van, pozitív az érzelem akkor  a következő legyen:

MEGENGEDEM MAGAMNAK AZ ÖNSZERETETET

Ez milyen érzés? Ha nem pozitív akkor itt is elakadások vannak.  Ha ez is pozitív akkor csodás, mehetünk tovább…

MEGÉRDEMLEM HOGY SZERESSEM ÖNMAGAM

Nos? Hogy állunk? Mit érzel? Ha pozitív az érzelem, akkor csodás, ha nem akkor ezen a területen is van tennivaló..

Az ÖNELFOGADÁS TÉMAKÖRÉVEL ugyan így érdemes dolgozni, és minden mással amivel szeretnél változtatni önmagadon.

 

Az Önszeretet útjában álló blokkok oldására ezek az egyszerű, de nagyszerű módszerek segíthetnek, ehhez pedig csak el sem kell menned otthonról, csak te kellesz és a hajlandóságod:

1.       Fókuszolás módszere : A kérdés pedig Mi akadályoz engem az önszeretetben? A módszerről itt találsz bővebb leírást:

Hoztam egy önismereti, önsegítő gyakorlatot, amelyhez megint csak saját magunkra van szükség. Ha benne vagy egy helyzetben, akkor is végezheted, de ha valami most nyomaszt akkor is végezheted, mindkét esetben hatásos lesz. A szituációban azonnal tudod használni, később pedig kicsit lecsendesedve, pár mély levegővétellel lecsendesedve, feltehetjük a kérdést:
Mi rossz nekem most? Mi akadályoz engem most?
Vársz, figyelsz, hagyod, hogy elárasszon az érzés, és hagyd, hogy az érzés feldobjon egy szót, kifejezést, amely a legjobban jellemzi az adott érzésedet. Ez lehet a fullasztó, szorító, tehetetlen…stb…és kezd el hangosan, vagy magadban mondani azt ami feljön azaz „rezegtetni” a szót. Ez hozni fog megkönnyebbülést, de ha nem akkor az nem a gyökér szó, tehát érdemes kérdezni tovább: mi rossz nekem most? Ezt addig csinálni ameddig fel nem szabadulunk, és nem jön már semmi.
A kérdések lehetnek: mi akadályoz engem most? mitől félek most? stb…legyünk kreatívok, és használjuk bátran a kérdéseket. 
A módszer lényege az elfojtás, a hárítás helyett a szembenézés!
A módszer neve Fókuszolás! A könyv innen letölthető ha valakit érdekel :

https://www.ujkorklub.hu/load/eletmoddal_kapcsolatos_konyvek/konyvek/eugene_t_gendlin_fokuszolas_eletproblemak_megoldasa_onerobol/22-1-0-5246#.VtmTPn3hDcd

 

2.       A másik lehetőség pedig :

https://a-lelek-kertje.webnode.hu/news/kvantumszinkronizacio-bobe-modra/

 

3.       És egy csodálatos meditáció is segíthet ebben:

https://www.youtube.com/watch?v=m9hOADJ9m0U

4.       Ez a meditáció is segíthet a hibás hitrendszerek oldásában:

https://a-lelek-kertje.webnode.hu/news/korlatozo-hit-es-hiedelemrendszereink-elengedese-meditacioban/